Wat is ketose en waarom val je ermee af?

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

Wat is ketose?

Wat is ketose

Heb je al eens van ketose gehoord of vraag jij je af wat keto precies is. Het is misschien gek om te horen dat de kans groot is dat je lichaam al eens eerder in ketose is geweest. Dit is namelijk een fase waarin je lichaam terecht komt als je lichaam niet voldoende glucose als brandstof heeft.

Als je lichaam geen suikers uit je koolhydraten kan verbranden gaat het automatisch de vetzuren als brandstof verbranden. Dan ben je in een fase van ketose. In dit artikel vertel ik je meer over wat het precies is en hoe je ermee afvalt. 

Inhoudsopgave

Wat is een keto dieet?

Met een keto dieet maak je gebruik van een langere periode van ketose. Mensen die dit dieet volgen melden vele voordelen als mentale helderheid, betere prestaties in de sportschool en gewichtsverlies. 

Een fase van ketose is een fase van je lichaam waarin je primaire vet wordt gebruikt als brandstof in plaats van koolhydraten. Met koolhydraten bedoelen we dan de twee onderste groepen. 

 • Suikers als koek, snoep, ijs en gebak
 • Zetmeel uit brood, aardappelen, pasta en andere koolhydraatrijke bronnen.

Bij een manier van eten waarbij je dagelijks veel koolhydraten eet functioneert je lichaam op basis van de vele suikers die je lichaam binnen dringen. Deze suikers noemen we ook wel glucose, glucose neem je weer op in je bloed. 

Bij een keto dieet komen vetzuren en voedingsvet vrij in je bloed. Je lichaam gebruikt dit dan als brandstof en dit wordt weer omgezet in ketonen. 

Ketonen worden aangemaakt doordat de vrijgekomen vetzuren (die je uit je eten haalt) worden omgezet in je lever. Deze ketonen voorzien je lichaam en hersenen vervolgens van voldoende energie en brandstof. Ketonen worden alleen aangemaakt bij een gebrek aan glucose.

Wat is ketose

Wat zijn de voordelen van het keto dieet:

Het keto dieet is een van de diĆ«ten die verbluffende resultaten geeft op de sportprestaties en op hersenactiviteiten. Daarnaast gebruiken veel mensen het keto dieet om ongewenst gewicht te verliezen of om de spiermassa te behouden. Ik zal hieronder een aantal voordelen met je delen van het keto dieet:

Afvallen

Een van de bekendste voordelen van het keto dieet is het verliezen van gewicht. Doordat je lichaam je brandstof haalt uit vet helpt dit met het verbranden van je vetreserves. Daarnaast helpt het ook met het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je minder behoefte krijgt om te eten.  

Bloedsuikerspiegel

Door een keto levensstijl te omarmen zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel en voorkom je insuline resistentie. Uit onderzoeken is gebleken dat door de koolhydraten te beperken je de kans op obesitas en insuline gevoeligheid verbeterd. 

Het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel helpt niet alleen bij het voorkomen van obesitas type 2, het voorkomt ook dat je trek krijgt en meer gaat eten. 

Minder trek

Door de keto levensstijl te volgen zal je minder trek krijgen en dus minder eten. Als we dit dieet vergelijken met een vetarm dieet is er groot verschil te zien. Bij een vetarm dieet krijg je juist meer trek terwijl dit bij het keto dieet niet het geval is. 

Met het keto dieet zijn je hormonen meer in balans waardoor je op een natuurlijke manier minder behoefte hebt om veel te eten. Dit maakt het een stuk makkelijker om gezonde te blijven eten. 

Mentale focus

Ketonen passeren je bloedbaan en zorgen voor een mentale energie zonder de heftige crash die je ervaart als je veel koolhydraten neemt. Glucose is de voorkeurs vorm voor energie maar dit kan volledig worden overgenomen door ketonen.

Een ander voordeel is dat het dieet oorspronkelijk is ontwikkeld voor kinderen met epilepsie. Ook heeft het voordelen bij ziekten als Parkinson en Alzheimer. 

Sportprestaties verbeteren

Als je lang sport gebruikt je lichaam wat je net hebt gegeten en de opgeslagen glycogeen als brandstof. Op het moment dat deze glycogeenvoorraad is opgemaakt moet je lichaam zich wenden tot vet of proteĆÆne.

Dit proces helpt je lichaam niet om beter te presteren tenzij je lichaam is aangepast om in ketose te komen. Als je in een ketose zit maakt je lichaam zich klaar om opgeslagen vet of voedingsvet om in ketosen om te functioneren als brandstof. 

Voorkomen van ziektes

Van ketose is aangetoond dat het ontstekingen vermindert in het lichaam. Ontstekingen zijn onderdeel van veel immuunziektes. Insulinespiegels en bloedglucose zijn gerelateerd aan de gezondheid van je hersenen.

Veel onderzoekers bekijken keto dan ook als optie voor het behandelen van ziektes als Alzheimer en Parkinson. Een andere ziekte die nu veelvuldig wordt onderzocht is kanker. Kankercellen doen het goed op glucose uit koolhydraten. Er zijn verschillende theorieĆ«n dat het ketose de kankercellen zal verkleinen. 

Hoe kom je in ketose?

De manier om in ketose te raken is heel simpel, neem minder koolhydraten. De regel is dat je maar 30 gram koolhydraten per dag binnen krijgt. Voor sporters loopt dit aantal op tot maximaal 100 gram. 

Natuurlijk moet je de dagelijkse koolhydraten vervangen door iets anders. Bij het keto dieet is de regel dat dit gezonde vetten zijn en eiwitten. De regels om in ketose te komen zal ik hieronder even laten zien. 

 • Zorg ervoor dat 5 tot 10% van je dagelijkse calorieĆ«n bestaat uit koolhydraten. 
 • Van je dagelijkse calorieĆ«n bestaat dit voor 20 tot 25% uit eiwitten. 
 • Van je dagelijkse calorieĆ«n bestaat dit voor 70% uit gezonde vetten.

Doordat je minder koolhydraten binnenkrijgt gaat je lichaam op zoek naar andere bronnen om aan zijn energie te komen. Vervolgens gaat je lichaam vetzuren afbreken waardoor je energie haalt uit ketonen. Dit is de manier waardoor je op een natuurlijke manier in ketose terecht komt. 

Wat is ketose nu precies?

Je lichaam haalt normaal zijn energie uit de koolhydraten van je eten. Door deze koolhydraten maak je glucose aan wat je de brandstof geeft wat je lichaam nodig heeft. Maar deze glucose is niet goed voor je lichaam.

Je bloedsuikerspiegel is niet in balans en je insulineresistentie neemt steeds meer af als je veel suikers binnen krijgt door ongezond te eten. Het keto dieet is een andere manier van leven waardoor je de koolhydraten flink verminderd en dit vervangt door eiwitten en gezonde vetten.

Dit heeft vele voordelen, zo verbeter je de mentale prestaties, krijg je minder trek, verbeter je sportprestaties, voorkom je ziektes als obesitas en diabetes type 2 en val je af. Klaar om aan de slag te gaan met het keto dieet? Bekijk dan eens de Keto Revolutie van Mitchel van Duuren.

Het staat niet alleen vol met alle informatie die je nodig hebt maar er staan ook verschillende recepten in dit boek en er is zelf een video cursus die je door kan nemen. Alles wat je nodig hebt om je lichaam een upgrade te geven.

Hoelang duurt het om in ketose te komen?

Het verschilt natuurlijk per persoon maar het duurt ongeveer 48 uur tot een week om in ketose te komen. Dat is wel afhankelijk van je levensstijl, hoe actief je bent, lichaamstype en dagelijkse hoeveelheid koolhydraten. 

Natuurlijk kan dit proces versneld worden door een groot gedeelte niets te eten, ook wel intermittent fasting genoemd. Of het drastisch verlagen van je dagelijkse koolhydraten. Ontdek hier hoelang je een keto dieet kan volgen.

Binnen 24 uur in ketose komen

De meeste mensen komen na een nacht vasten al in een lichte vorm van ketose. Je bloedsuikerspiegel en insuline niveau dalen dan aanzienlijk. Deze fase zorgen ervoor dat je lever je vetzuren omzet in ketonen. 

Het betekent niet dat je de voordelen van ketose ervaart elke nacht. Toch is het zeer onwaarschijnlijk dat dit na 24 uur al gebeurd, je lichaam verbrand al zijn hele leven suiker als brandstof. Daarom moet het zich aanpassen aan deze nieuwe levensstijl. 

Als je eenmaal in ketose bent blijf je daar niet altijd in zitten. Op het moment dat je weer koolhydraten binnenkrijgt gaat je lichaam weer de suikers verbranden en kom je weer uit de ketose fase. 

Om vervolgens weer in ketose te komen verminder je dan het aantal koolhydraten drastisch en maakt je lichaam zich weer klaar voor ketose. 

Hoe blijf je in ketose?

Het is niet zo moeilijk om in een fase van ketose te blijven. Je moet je koolhydraten flink verminderen en maar een kleine hoeveelheid ervan binnen krijgen. Eet meer koolhydraatarme groenten, eiwitten en gezonde vetten als bijvoorbeeld kokosolie en grasboter. 

Wanneer ben je in ketose?

Nu je weet wat keto is vraag jij je misschien af hoe het voelt om in ketose te zitten. In de eerste fase moet je lichaam zich aanpassen en wennen aan deze nieuwe manier van leven. Dit noemen we dan ook wel de vet aanpassingsfase of de keto aanpassingsfase. 

Je lichaam maakt dan ketonen aan en je lichaam went er langzaamaan om deze als brandstof te gaan gebruiken. Als je lichaam meer ketonen gaat produceren is je lichaam eraan gewend om brandstof te halen uit je vetten.

Je lichaam heeft een mate van metabole flexibiliteit, als je meer koolhydraten gaat eten kom je weer uit ketose. Als je koolhydraten weer zijn verwerkt en je ze niet meer binnen krijgt schakelt je lichaam weer terug in de ketose. 

Je lichaam moet wennen aan het verbranden van vet in plaats van koolhydraten. Het is mogelijk dat je last krijgt van de volgende klachten: 

 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Prikkelbaarheid
 • Warrigheid
 • Diarree
 • Spierpijn
 • Gebrek aan concentratie

Deze klachten moeten met een week of twee weken weer verdwijnen. Het is belangrijk dat je de eerste weken heel strikt het dieet volgt om van de voordelen te genieten. 

Hoe meet je of je in ketose bent?

Hoe voelt het nu om in ketose te zijn? Veel mensen die regelmatig in een fase van ketose zijn benoemen de volgende voordelen: 

 • Mentaal helder zijn
 • Meer energie
 • Minder trek
 • Verbetering van uithoudingsvermogen
 • Afvallen

Wil je zeker weten dat je in ketose bent? Gebruik dan een thuistest. Zo kan je ketonenspiegel meten om erachter te komen of je al in ketose bent. Dit kan je gewoon thuis doen. De ketonen die je lichaam aanmaakt komen namelijk terecht in je adem, urine en bloed. 

Bloedonderzoeken

Een van de opties om je ketonen te meten is met een bloedketonenmeter. Dit is een hele betrouwbare methode en geeft een hele nauwkeurige meting. Je meet dan de hoeveelheid beta-hydroxybutyraat in je bloed.

Urinetesten

Door een urinetest te doen zie je ook of je al in ketose bent. Met deze test zie je na een minuut al of je in ketose bent. Dit is de goedkoopste manier om jezelf te testen. Het is helaas wel de minst betrouwbaarste test omdat het niet altijd de juiste waarde geeft, als je al een tijdje in ketose bent geeft deze test een lagere waarde dan de bedoeling is. 

Ademtest

Deze methode is een goede aanvulling op de bloed en urine test. Het nadeel van deze meter is dat deze een stuk duurder is dan de andere meters. Het grote voordeel van deze testmethode is dat je het maar een keer hoeft aan te schaffen en niet voortdurend nieuwe strips moet kopen. 

Wat is ketose

Is het veilig?

Je lichaam in ketose brengen is 100% veilig. Koolhydraatarme diĆ«ten helpen mensen om vet te verliezen, stofwisselingsziektes te voorkomen of te verminderen en beter te presteren in de sportschool en op school. 

Verhongeren is niet nodig

Als je het keto dieet op de juiste manier volgt zal je voldoende eten en niet omkomen van de honger. Het is wel nodig dat je een goed plan volgt en weet hoe je de maaltijden hoort samen te stellen. De Keto Revolutie is de handleiding die ik zelf altijd heb gevolgd als ik mijn lichaam in ketose wil brengen. 

Verschil tussen ketose en ketoacidose

Veel mensen verwarren deze twee termen met elkaar. Er is een groot verschil tussen de twee dus dat wil ik even met je delen. ketoacidose ontstaat wanneer er te veel ketonen in het bloed zijn en het bloed zuur maken.

Mensen met diabetes krijgen dit als ze uitgedroogd zijn, gewond of ziek zijn of onvoldoende insuline nemen. Dit kan ook worden veroorzaakt door honger, alcoholisme of een overactieve schildklier. Ketoacidose is een gevaarlijke toestand van het lichaam wat zelfs dodelijk kan zijn.

Het is echter heel wat anders als ketose, een toestand van het lichaam die je bereikt door een gezond koolhydraatarm dieet. Ketose is een metabole fase waarin je lichaam ketonen op een veilige en efficiĆ«nte manier gebruikt.

Je maakt maar een kleine hoeveelheid ketonen aan in je bloed, dit is voldoende om je brandstof en energie te geven die je nodig hebt. Maar niet de hoeveelheid die schadelijk voor je is. Als je het toch niet vertrouwd schakel dan altijd professionele hulp in om je te begeleiden bij dit dieet. 

Het keto dieet een goed idee?

Je weet nu wat ketose is en hebt gezien dat er verschillende voordelen zijn voor je lichaam en algemene gezondheid. Nu is het superbelangrijk dat je een juist plan volgt, weet wat je nu dagelijks hoort te eten om in ketose te komen maar ook een fijne balans te creƫren waardoor je lichaam profiteert van de vele voordelen van deze levensstijl.

Met de Keto Revolutie heb je een makkelijk stappenplan met recepten, boodschappenlijstjes en video trainingen die je alleen nog maar hoeft te volgen. Als het voorwerk is al voor je gedaan, je hoeft de stappen alleen nog maar te volgen. 

keto revolutie

De keto revolutie

Wil je graag afvallen en weer een gezond en slank lichaam? En wil het maar niet lukken? Maak dan gebruik van de Keto Revolutie.

Met deze methode heeft Mitchel van Duuren al duizenden Nederlanders en Belgen helpen afvallen!

Begin Vandaag met de Keto Revolutie!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close